;

Dit artikel stond in de Telegraaf van zaterdag 19 oktober 2002. Op donderdag is het leger in Medellin het offensief tegen de guerilla´s en FARC begonnen. Op woensdag 16 oktober hebben wij de kinderen gekregen. De strijd vindt op 7 kilometer van het hotel plaats in wijk 13, de sloppenwijk van Medellin. George, de chauffeur van Hogar, woont in het nette gedeelte van wijk 13.

De Telegraaf

 

 

Colombia bevecht en paait rebellen

Van onze correspondent

 

 

BOGOTA, zaterdag

       Op hetzelfde moment dat het Colombiaanse leger donderdag een groot offensief ontketende tegen guerrillacellen in de stad Medellin, verklaarde president Alvaro Uribe zich voor het eerst bereid met de rebellen te praten. Hij zei het als zijn plicht te beschouwen te blijven zoeken naar een vreedzame ontknoping van het conflict en stelde een „humanitair akkoord” voor om de burgerbevolking te vrijwaren van „zinloze geweldplegingen”.
        Deze voorzichtige eerste toenaderingspoging van de tot dusver oorlogszuchtige president Uribe valt samen met een militaire operatie die de arme voorsteden van Medel-Un moet zuiveren van guerrilla-invloeden. De krottenwijken van de industriestad zijn al jarenlang een broeinest van revolutionair verzet. Het leger omsingelde eerder deze week de zogeheten Wijk 13 waarvan een deel in handen is van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) en het andere toebehoort aan de Revolutionaire Strijdkrachten (FARC). Duizenden inwoners van Wijk 13 zijn op de vlucht geslagen, hetgeen de gemeente er gisteren toe bracht een humanitaire noodtoestand af te kondigen.

 

 

       Aan de operatie nemen ongeveer 3000 soldaten deel die het stadsdeel nauwgezet uitkammen. Gevechtshelikop ters patrouilleren boven de sloppenbuurt en schoten met raketten reeds enkele vermeende schuilplaatsen van de guerrillastrijders in puin. Bij confrontaties op de grond zijn vijftien rebellen doodgeschoten. Tijdens een huiszoeking vonden de militairen gisteren een clandestiene gevangenis waar de FARC enkele voor losgeld ontvoerde zakenmensen vasthield. Ze kwamen ongedeerd vrij.
       


 

 

19 oktober 2002